Greetings from Aberdeen

Skócia: Üdvözlet Aberdeenből!

UK_Aberdeen_mozaik_1920-s

UK, Skócia, Aberdeen, 1920-s évek – gyártó: J. B. White Ltd.

Ez a képeslap nem futott, így nevezik a szakzsargonban az el nem postázott lapokat. A lap ráadásul tiszta, vagyis megíratlan, ezért ebben a részben egy kicsit szakmázunk, gyűjtői szakkifejezésekkel ismerkedünk.

A jellegét tekintve ez egy városképes üdvözlő-lap (van még tájképes– és ünnepi üdvözlő). A lap külföldi, ezen belül európai, ezen belül Egyesült Királyság (UK), Skócia, Aberdeen.

A lapot nem postázták, nem írták meg és nem is firkálták össze, vagyis használatlan, ezt ezzel a piktogrammal szokás jelölni: ** (például aukciókon). A lap állapota (tartása) T1-es, vagyis kifogástalan. Rendkívül ritka az ilyen példány, nincs rajta törés, hajtás, karc, semmi de semmi hiba, a numizmatikában egy ilyen tételre azt mondanánk, hogy UNC (Uncirculated) minőség. A lapok további minőségi jelzései: T2 – jó, T3 – kis hibás, T4 – hibás lap. A már említett aukciókon a gyűjtők számára további információkat is megadnak, pl.: díjjegyes, alkalmi bélyegzés, dombornyomatos, foltos, szignózott, stb.

A fenti képeslapról még elmondhatjuk, hogy mozaik-lap, vagyis több különböző képet mutat a témáról; továbbá ez egy fotólap, vagyis valódi fénykép. A fotólapok aranykora a 20-as években kezdődött, a régebbiek nagyon ritkák, érthető, hisz drága volt a fotópapír. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy drágábbak voltak ezek a lapok (és ezért a maguk korában jobban becsülték őket), a mai gyűjtők zöme értékesebbnek tartja a silányabb minőségű, ám régebbi lapokat.

A lap frontoldaláról még egy részletet érdemes kiemelni, a bal alsó sarokban látható sorszámot (3825). Ez a szám egy kód, olyasmi, mit a cikkszám. Fontos, nem darabszám! Ezek a cikkszámok a képeslapok esetében gyakran megegyeztek a számszerűen kiadott fajtákkal, vagyis ha egy 1910-es lapon azt olvassuk, hogy 220. sz., azt jelenti, hogy az adott lap a kiadó 220-ik fajta képeslapja. De a későbbiekben (főleg a 4, vagy többjegyű cikkszámok esetén) a szám egyéb információkat is tartalmazhatott, melyek csupán a kiadó számára voltak fontosak. Ez utóbbi ok miatt, a kiadók gyakran nem nyomtatták a lapra a cikkszámot, ám a jobb üzleti érzékűek mindig. Ők tudták ugyanis, hogy a gyűjtők figyeltek a sorszámokra, és a számok segítették őket abban, hogy teljes sorozatokat tudjanak gyűjteni. Nagyon sok kiadó “utazott” erre.

Fordítsuk meg a lapot, és tudjunk meg többet a kiadás évéről.

UK_Aberdeen_mozaik_1920-s_(hatoldal)

“Osztott képeslap” (jobb oldalon a címzés helye, baloldalt az üzeneté)

Nincs szerencsénk, ezúttal nincs feltüntetve a kiadás éve. Jön a nyomozás. A kiadó neve tökéletesen olvasható: J. B. White Ltd., Dundee. Szerencsére ez egy neves és termékeny cég volt, ezért találunk megfelelő mennyiségű és minőségű forrást a neten.

A céget James Bain White alapította, a skóciai Dundee-ban, 1892-ben. Kezdetben általános nyomda volt, 1907-től kezdtek el képeslapokat gyártani és forgalmazni. Az első világháború miatt pár évig szünetelt a munka, a folytatásra 1922-ig kellett várni. A 20-as években szépia sorozatokat gyártott a cég, valódi fénykép (real photo) minőségben, vagyis fotólapokat. A fenti képeslap tehát a 20-as évekből való, méghozzá a második feléből. Ezt onnan tudjuk, hogy a cégnév felett szereplő “BEST OF ALL Series” feliratot csupán 1926-tól nyomtatták képeslapjaikra.

Minden képeslapnak van története, még a használatlan, üres lapoknak is. Minden történet arra vár, hogy valaki felfedezze, elolvassa, meghallgassa…

(Felhasznált források/ irodalom: Darabanth Aukciósház; J. B. White Company History: edinphoto.org.uk)

Reklámok

Posted on 2012/04/09, in 1920-1929, Üdvözlő lapok, Fotólapok, KÜLFÖLD, Történeti háttér, UK and tagged . Bookmark the permalink. Greetings from Aberdeen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.