Új műemlékek

A képeslapok túlnyomó többsége ún. városképes lap, ezen belül pedig a leggyakoribb téma a műemlék-fotó. Könnyű műemlékeket fotózni Európában, különösen olyan városokban, mint Róma, de mit lehet fényképezni e témában az Egyesült Államokban? Nos, ha egy ókori római vízvezeték ma műemlék, miért ne válhatna egy modernkori autópálya – évszázadokkal később – műemlékké?

USA-Pennsylvania_turnpike_1959

USA-Pennsylvania Turnpike, 1959-ből

Íme egy autópálya-csomópont az USA-beli Pennsylvaniából. Tudom, tudom.. ez a látvány nem mindenkit kápráztat el, pláne manapság, amikor Magyarországon is megszokott rutin a “sztrádán” közlekedni, de akkoriban (1959-ben), a képeslap feladóját lenyűgözte az út… íme a lap hátoldala:

USA-Pennsylvania_turnpike_1959(2)

A fenti lap hátoldala

Azt írja Laci és Sanyika, hogy “…felé utazva ezen a gyönyörű úton…“.

Immanuel Kant úgy vélte, hogy “szép az, ami érdek nélkül tetszik“. Maradjunk ennyiben és nézzünk meg egy korábbi amerikai képeslapot a 1910-es évekből:

NY_Hudson-River_Tunnel_1910s

USA – New York, vasúti csatorna a Hudson folyó alatt, 1910-es évek

Ez egy nagyon modern felfogású lap, és nagyon merész volt a kiadó (Success Postal Card Co.), hogy bízott ennek a témának az eladhatóságában. (A fenti lap mindenesetre megíratlanul maradt ránk). A képen a new-yorki Hudson folyó alatt húzódó vasúti csatorna kanyarulatát láthatjuk. Fénykép alapján készült, a felvételt utólag színezték. Tény, hogy a képen látható alagút rendkívüli műszaki/mérnöki teljesítménynek számított a maga korában. A témában érdemes elolvasni két korabeli cikket: itt és itt.

Ha Amerikáról beszélünk, valamint új műemlékekről, a felsorolásból nem maradhatnak ki a felhőkarcolók. E bejegyzés záró képeslapja egy 1933-as Világkiállításra nyomtatott chicagói lap mindkét oldala:

USA-Chicago_1933

USA-Chicago, Michigan Avenue, 1933

USA-Chicago_1933(2)

USA-Chicago_1933 (hátoldal)

Az amerikai lapok egyik csodás jellemzője, hogy mindent ráírnak. A gyűjtő számára – aki szomjazza az adatokat – ez rendkívül fontos. A hátoldalon szerepel a kiadás éve (1933), milyen alkalomra adták ki (World’s Fair – világkiállítás). A képeslapról pontosan kiderül mit láthatunk: a Michigan Avenue-t az Art Museum felől (két oroszlán); valamint egy tömör de részletes leírást is olvashatunk a helyszínről. Fel vannak sorolva a fontosabb épületek (People’s Gas Munroe Building, University Club, Willoughby Tower, Wrigley and Union Carbide Buildings), ÉS… az érzelmi leírás sem marad el: “Nowhere in Chicago is there such a row of beautiful buildings as shown in this picture“… Hát, egy dolog biztos, van akinek bjutifulok ezek e bildingek, van akinek nem. A valódi szépségüket talán csak az látja “akinek (valóban) érdek nélkül tetszik”.

(Felhasznált források: huszadikszazad.hu – sajtócikkek a múltból)

Reklámok

Posted on 2012/06/04, in 1910-1919, 1930-1939, 1949 után, USA and tagged . Bookmark the permalink. Új műemlékek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.