A megszállt Bécs

Ausztria, Bécs, fotólap, futott, feladás éve: 1942. Rendkívül jó állapotban megmaradt (T1-2). A fotón látható a bécsi belváros egyik legszebb tere, a Graben, mely akkor még nem volt gyalogos övezet. Gyűjtői érdekesség a számos korabeli autó mely, a jó minőségű fotónak köszönhetően, részlet-gazdagon böngészhető nagyobb felbontásban.

Az utcakép nyugalmat és jó hangulatot áraszt. Süt a nap, az emberek kényelmesen sétálnak és nézegetik a kirakatokat. Nyoma sincs annak, hogy ez a város háborúban áll az egész világgal…

DR_Wien_(belyegzovel_hitler-belyeg)_1942 (a)

DR – Wien, Graben (hadi-bélyegző) -1942 (a)

…ha azonban megfordítjuk a képeslapot, az idilli kép azonnal elsötétül. Azonnal szembeötlik a Hitlert ábrázoló bélyeg, melyen az országnév nem Ausztria, hanem Deutsches Reich (Német Birodalom). Még komorabb érzést kelt a pecsét. Ez egy hadi- propaganda-bélyegző, melynek szövege “Kriegs hilfs werk” (= a háború elősegíti a munkát)!

A képeslapok mesélnek… mindenféle történeteket. A képeslapokat megőrzik… fiókok mélyén, könyvek lapjai közt, néha párna alatt. A képeslapok néha foltosak lesznek… hol a kávé csöppen rájuk, máskor egy könnycsepp áztatja el a betűket… és végül vannak olyan képeslapok, melyek folttal születnek… nagy, fekete tintapecséttel, nagyon feketével…

DR_Wien_(belyegzovel_hitler-belyeg)_1942_(b)

DR – Wien, Graben (hadi-bélyegző) – 1942 (b)

Reklámok

Posted on 2013/02/18, in 1940-1949, AUT, Fotólapok, Járművek, Különleges bélyeg / pecsét, Militária, Történeti háttér and tagged . Bookmark the permalink. A megszállt Bécs bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: