A Birthday greeting

Amióta az ember írásos üzeneteket küld, azóta ismétli önmagát. A képeslapok talán leggyakrabban ismétlődő mondatocskája ez: Isten éltessen! Különösen igaz ez Magyarországon, hiszen nálunk – ellentétben más országokkal – nem csak születésnap, hanem névnap alkalmából is illik köszöntést írni.

Ha a fentieket tényként fogadjuk el, akkor tény, hogy az ilyen jellegű képeslapokból van a legtöbb; az ilyen mennyiségekre szokás azt mondani, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. Éppen ezért az ilyen jellegű lapokat a gyűjtők semmibe veszik, legfeljebb a filatelisták vetnek egy pillantást a bélyegre, hátha véletlenül belefutnak egy ritkaságba. Általában persze nem… Jaj hol vagy kék Mauritius?

Na mindegy. A lényeg, hogy nem szabad átnéznünk ezeken a képeslapokon, mert a maguk banális módján, ezek a lapok is sok mindent elárulnak a múltunkról, és magunkról is.

A lenti képeslap egy amerikai születésnapi kártya 1910-ből. Litho, rajzolt lap, dombornyomású. A lap hátoldalán nagyon jól olvasható a pecsét (vannak akik gyűjtik): Grand Central Sta. N.Y., 1910 – jun – 5, I. PM. És még egy apróság: a bal felső sarokban az olvasható, hogy a képeslapot Németországban nyomtatták.

USA - NY - születésnapi kártya - 1910 (a)

USA – NY – születésnapi kártya – 1910 (a)

USA - NY - születésnapi kártya - 1910 (b)

USA – NY – születésnapi kártya – 1910 (b)

Reklámok

Posted on 2013/02/28, in 1910-1919, Üdvözlő lapok, Ünnepek, Különleges bélyeg / pecsét, USA. Bookmark the permalink. A Birthday greeting bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: