Piros, fehér, zöld

Első világháborús képeslap, Magyarországról. A háború első évében, 1914-ben adták fel. A képes felén magyar zászló, tölgyfaág, és egy figyelemre méltó hazafias versike (nagyításban jól olvasható).

HU - piros-fehér-zöld (militária) 1914 (a)

HU – piros-fehér-zöld (militária) 1914 (a)

Ennek a képeslapnak az igazi különlegessége a hátoldalán olvasható. Egy megindító rövid levélke, mely mára történelmi dokumentumként is értékelhető. Egy aggódó asszony írása ez, aki félti férjét, fiát, férfi szeretteit, kik nemsokára háborúba mennek. Zaklatottságát bizonyítja a sok nyelvtani hiba (még saját nevéről is lefelejti az ékezetet) és a központozás hiánya. Íme az írás átirata:

Kedves Böske! Fogadja névnapja alkalmából legjobb kívánságainkat, jo Isten adjon erőt, egészséget és jobb jövőt. A férjem Decz. 15-28-án lesz sorozva, kébzelhet engem hogy érzek mi lesz velem biztosan bent tartják. Most minden szombaton polgár-őrségen él. Mikor jön el a mamájával. (?) Hogy van Lajosunk az ujjával. (?) Imrét szombaton sorozzák biztosan bent marad az is kiváncsi vagyok. Mindenkit tisztelünk. Csokolja Jozsa.

HU - piros-fehér-zöld (militária) 1914 (b)

HU – piros-fehér-zöld (militária) 1914 (b)

Még egy érdekesség: a képeslap hátoldalán (kivételes módon) látható egy pecsét, melyből kiderül hol vásárolták a lapot: SZIGETI JÓZSEF – könyvkötő, könyv- és papírkereskedő – Budapest – III. Kiskorona-u. 14. (Tímár-u. sarok).

Reklámok

Posted on 2013/03/11, in 1910-1919, Különleges bélyeg / pecsét, MAGYARORSZÁG, Militária and tagged . Bookmark the permalink. Piros, fehér, zöld bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: