Das Wunder von Wuppertal

Vissza a jövőbe volt a címe az egyik kamaszkori kedvenc filmemnek, és valami hasonló alcíme lehetne ennek mostani bejegyzésnek. Néha a múltba kell visszamenni ahhoz, hogy meglássuk a jövőt. Jó, jó, tudom, nincs mindenkinek egy DeLoreanje a garázsban, de nem gond, mert időgép híján is csodás utakat lehet megtenni a múltban, sőt a jövőben is. Néha nem kell más, csak egy képeslap.

A gyakorlott képeslaposok és a papírrégiség-gyűjtők jól ismerik az ún. futurisztikus képeslapokat az 1900-as évek elejéből. Tudják, amiken össze-vissza repkednek a zeppelinek, meg felhőkarcolók nőnek gombamód, stb. Nos, amikor az alábbi képeslapot megpillantottam egy árverésen, először azt hittem, hogy ez is egy ilyen lap. Aztán jobban megnéztem, és a képen ábrázolt valóság megdöbbentett, ez a függővasút ugyanis nem montázs!

GER - Wuppertal - függővasút - 1904 (a)

GER – Wuppertal – függővasút – 1904 (a)

Wuppertal Schwebebahn a németországi Wuppertal városban üzemelő egysínű vasút. Az üzem 1901-ben indult. Ez a legrégebbi ilyen rendszer a világon. A vonal nagyrészt a Wupper patakot követi, a meder felett halad. Wuppertal sűrűn beépített, forgalmas város volt már a XX. század elején is. A városnak szüksége volt egy új vasútra a megnövekedett forgalom miatt. A beépítettség miatt egy hagyományos vonal nagyon drága lett volna és a  patak is nehézséget jelentett. Egy mérnök javaslatára a vonalat egysínű magasvasútként építették meg, a patak felett, mert ez volt a legolcsóbb megoldás (13 millió márka!). A vonal 1898 és 1901 között épült, 13.3 km hosszú és 600 V egyenárammal lett villamosítva. A járatnak 19 állomása van. A szerelvények maximális sebessége 60 km/h, átlagsebesség 26,6 km/h. A menetidő kb. 28-30 perc. (Forrás: Wiki)

Ez a mérnöki csoda ma is működik, így néz ki a mai függővasút:

Wuppertal - a Schwebebahn napjainkban

Wuppertal – a Schwebebahn napjainkban

Reklámok

Posted on 2013/04/22, in 1900-1909, GER/ DR/ BRD (NSZK)/ DDR, Járművek, Történeti háttér, Vasút and tagged . Bookmark the permalink. Das Wunder von Wuppertal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: