Képes is, meg nem is

A képeslapok története körül van némi vita (ld. első az bejegyzésben: itt), annyit azonban megállapíthatunk, hogy először intézményesítették a levelezőlapot, majd később bővült a postai üzenetváltás palettája a sokszorosított képeslapokkal.

Egy dolgot nem tisztáztunk: miért nem ért véget a levelezőlapok kora? Két oka is van. Az első: a levelezőlapra több szöveget lehet írni, mert nagyobb az írható felület. A másik ok: a kreativitás, a rajzolási vágy. Ez utóbbira mutatunk 2 példát.

HU - Dunakömlöd - levelezőlap rajzzal - 1901 (a)

HU – Dunakömlöd – levelezőlap rajzzal – 1901 (a)

HU - Dunakömlöd - levelezőlap rajzzal - 1901 (b)

HU – Dunakömlöd – levelezőlap rajzzal – 1901 (b)

A fenti levelezőlapot Dunakömlödön adták fel 1901-ben, a címzett Kreszta Alfréd tanuló volt. A lap feladója nem csak üzenetet írt, hanem rajzzal is meglepte a címzettet, melyet szignózott is (B.V.).

A következő lap egy tábori postai levelezőlap. Ez egy speciális postai nyomtatvány, melyet kizárólag a szolgálatot teljesítő katonák vehettek igénybe. A tábori posta rendkívül fontos volt a sorkatonák és a fronton szolgáló bakák számára, mert ingyenes szolgáltatás volt, és minden esetben (helytelen címzés esetén is) eljuttaták a címzetthez. Így a katonák zökkenőmentesen tarthatták a kapcsolatot otthon maradt szeretteikkel.

HU - l-vh-s tábori posta, rajzzal (SzGy 425-a)

HU – tábori posta, rajzzal (SzGy 425-a) – 1900-s évek eleje

HU - l-vh-s tábori posta, rajzzal (SzGy 425-b)

HU – tábori posta, rajzzal (SzGy 425-b), 1900-as évek eleje

A fenti lapon nem szerepel semmilyen szöveges üzenet. Szabó Gyula honvéd csupán egy vicces rajzot küld Gyöngyösre, Szabó Irmuskának, aki valószínűleg a húga volt.

Reklámok

Posted on 2013/04/25, in 1900-1909, Humor-lapok, Levelezőlapok, MAGYARORSZÁG, Militária, Tábori posta, Történeti háttér and tagged . Bookmark the permalink. Képes is, meg nem is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: