Hogy is van ez?

Ha valaki régóta foglalkozik antik képeslapokkal, elmondhatja magáról, hogy látott ezt-azt. A gyűjtők gyakran találkoznak furcsaságokkal, és megszokják, hogy az érdekesebb darabok megfejtéséhez – bizony – szükség van kitartó nyomozásra. Néha akad olyan lap, amely rendesen feladja a leckét, és komoly fejtörést okoz. Következzék most egy ilyen példány.

Las Palmas - 1937 (a)

Las Palmas – 1937 (a)

Ez egy szép fotólap az 1930-s évekből. Tömbben árusíthatták, erre utal a balszélen látható hosszanti perforáció, valamint a számozás (n. 29). Pontosan kiderül a helyszín, Las PalmasAlcaravaneras, vagyis a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek fővárosának látképe ez a fotó. Még az is kiderül, hogy a Tenerife-i illetőségű BAENA stúdió készítette a felvételt. Idáig minden világos. A gond akkor kezdődik, amikor megfordítjuk a kártyát.

Las Palmas - Kosice - 1937 (b)

Las Palmas – Kosice – 1937 (b)

Az üzenetet magyarul írták, a lapot Csehszlovákiába küldték, Košice-be. Ebben még mindig nincs semmi különös, hiszen Kassa akkor már – és még – Csehszlovákiához tartozott… aztán egy rövid ideig nem, aztán megint, most meg szlovákiai város. De ez most pillanatnyilag nem lényeges.

Az üzenet dátuma: 1937. januás 31, a postai bélyegző dátuma azonban 1937. november 6. Ejha, nem siettek a feladással! Ráadásul a pecséten szereplő város neve: East-London! Hogy jön ide Kelet-London??

Nincs vége, a két bélyeg pedig dél-afrikai, és az egyiken flamand, a másikon angol a felirat! Na, ez egyre zavarosabb!! Mi van? Hogy is van ez?

A következő történhetett: a kiolvashatatlan aláírású feladó, 1937 januárjában, elutazott a Kanári-szigeteki Las Palmasba; ott-tartózkodása alatt képeslapot írt a kassai Göbel Babának (micsoda név!); a lapot nem adta fel – nem tudjuk miért, mint ahogy azt sem, hogy mit csinált bő 10 hónapig, azt viszont igen, hogy novemberben már Dél-Afrikában tartózkodott. Azt is tudjuk hol, a Kelti-Fokföldi East London városában, ahol végre valahára feladta ezt a nyamvadt képeslapot.

Hogyan került az a képeslap 76 évvel később egy budapesti gyűjtőhöz? Na, ez rejtély marad.

Reklámok

Posted on 2013/09/09, in 1930-1939, ESP. Bookmark the permalink. Hogy is van ez? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt kedveli: