Szakirodalom

Ezen az oldalon szakirodalmi írások között böngészhet.

  • FÉNYKÉPES LAPOKGyőri Lajos írása a képeslapok születéséről, elterjedésük és gyűjtésük kezdeteiről, valamint a legfontosabb magyar kiadókról. A cikk 1987-ben jelent meg, a Múzsák Múzeumi Magazin 2. számában.
  • EGY KÉPESLAP-KIADÓ EMLÉKÉREGyőri Lajos írása Weinstock Ernőről, a legjelentősebb hazai kiadóról. A cikk 1986-ban jelent meg, a Múzsák Múzeumi Magazin 6. számában.
  • RIGLER EDE DICSŐSÉGE – A Budapest című folyóirat – 2012 májusától – új rovatot indított. A rovat címe Pest-Buda Papírban, szerkesztője pedig Bedő József. A havonta megjelenő cikksorozat első írása éppen egy századfordulós képeslapot vesz górcső alá, valamint annak kiadóját, Rigler Edét.
  • MAGYAR POSTATÖRTÉNET – A képes levelezőlapok történetéhez szorosan kapcsolódik a magyar postatörténet, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchiában rendszeresítették először ezt a küldeményfajtát. Az írás a Magyar Posta Zrt. honlapján jelent meg.
  • ÜDVÖZLET A FERENC(Z)VÁROSBÓL I-II. – írta és szerkeszette: Gönczi Ambrus és Winkelmayer Zoltán; kiadta a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület, 2007-ben illetve 2008-ban. Az első kötet mindössze 500 (!) példányban jelent meg.
  • A RÉGI MAGYARORSZÁG KÉPESLAPOKON – Ez a könyv a magyar képeslap-gyűjtők “bibliája. A kiadványban összesen 776 képeslap szerepel, a történelmi Magyarország területéről. A kötet 2004-ben jelent meg az Osiris Kiadó gondozásában. Az irodalmi szövegeket Domokos Mátyás válogatta, az előszót Saly Noémi írta.
  • ZÁROM SORAIDAT – Ez a cikk a Budapest folyóirat 2013. évi januári számában jelent meg, írta Jolsvai András. A szerző több “képeslapos” cikket jegyzett a 2012-es évfolyamban is; a sorozatnak a “Képregényke” címet adta.
Reklámok
%d blogger ezt kedveli: