Üdvözlet a Ferenc(z)városból

A magyar képeslap-gyűjtők túlnyomó többsége budapesti lapokat gyűjt. Az igazi gyűjtők nem csak lapokat gyűjtenek, hanem a témában megjelenő könyveket is. Ezek közül két gyöngyszemet mutatunk be ezen az oldalon, melyeket a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület jelentetett meg, Gönczi Ambrus és Winkelmayer Zoltán szerkesztésében.

Az első kötet – Üdvözlet a Ferenczvárosból I.2007-ben jelent meg, mindössze 500 példányban, ezért ma már gyűjtői kuriózumnak számít. Rengeteg képeslapos könyv jelent meg a 80-as évektől Magyarországon, de kevés olyan igényes kötet volt, mint ez a könyv. Küllemében és tartalmában messze felülmúlja a hasonló kiadványok többségét. Még különlegesebb a 2. kötet (Üdvözlet a Ferencvárosból II. – 2008), mert gyakorlatilag nincs másik olyan könyv, mely a háború utáni képeslapokat (1945-től napjainkig!) ilyen profin mutatja be. A kötet szerzői nem “szégyellik” bemutatni a legújabb-kori képeslapokat, melyeket a gyűjtők – valljuk be – csak papírszemétnek tartanak. Pedig a ma képeslapjai lesznek (lehetnek) a jövő gyűjtőinek ereklyéi, és a jövő helytörténészeinek kutatási anyagai.

E két könyvnek a házi könyvtár polcán van a helye, akinek hiányzik, keresse a forrásnál: a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 – Budapest, Ráday u. 18., bejárat az Erkel u. 15. felől).

Reklámok